Hluk bytový dům, hluk v bytě

Zvukovou izolaci si v souvislosti s vnitřními stěnami můžeme jednoduše vysvětlit jako jejich schopnost ochránit naše obydlí od nežádoucího hluku. Nežádoucí hluk může do našeho bytu pronikat vzduchem ze sousedních společných prostor domu, sousedních bytu nebo z prostor technického vybavení domu. Vnitřní stěny bytu a rodinných domů jsou buď zdeně, nebo montované z ocelových nebo dřevěných profilu s opláštěním lehkými deskami nejčastěji sádrokartonem. Neprůzvučnost z daných stěn roste z jejich plošnou hmotnosti vždy je však nutné, aby byly celoplošné opatřeny omítkou. Železobetonové stěny mají mnohem vyšší schopnost izolace zvuku než stěny z plynosilikátových tvárnic. Neprůzvučnost stěn ze sádrokartonu závisí na jejich tloušťce, počtu vrstev opláštění a způsobu provedení nosné konstrukce.

Obecně lze říci, že lehké montované příčky ze sádrokartonu nových nebo sádru vláknitý ch desek jsou náchylnější k přenosu hluku boční mi cestami místa vzájemného napojení stěn, napojení stěn a stropů apod., a proto patří z hlediska zvukové izolace mezi rizikovější. Takové netypické řešení konstrukčních detailů napojení, prostupy a podobně může velmi výrazně ovlivnit kvalitu provedení stěn z hlediska akustiky. Klasickým příkladem jsou stěny napojené do okenní chrámů, když okna probíhají bez přerušení více místnostmi. Detail napojení stěny na okenní rámy akusticky velmi těžké řešit. Zvuková izolace zděných i montovaných stěn je takové výrazně snížena, pokud jsou ve stěnách provedeny rozvody vody, kanalizace nebo elektroinstalace.

Rizikové faktory

  • Ve stěnách mezi byty jsou vedeny rozvody elektro instalace, vody, kanalizace, dešťové svody apod.
  • Na stěně mezi byty je nainstalovaná kuchyňská linka.
  • Vnitřní stěny jsou napojený na rámy oken průběžný ch přes více místností.
  • Stěny na kterých v části chybí omítka – např. nad podhledem.
  • Mezibytové stěny provedené z lehkých sádrokartonových konstrukcí.

Způsob odstranění

Zlepšení zvukové izolačních vlastností stěn se nejčastěji provádí realizací zděných nebo montovaných předstěn s ponechanou vzduchovou vrstvou – vyplněnou minerálními vlákny. Vzduchová vrstva se v závislosti na požadovaném zlepšení akustických vlastností může částečně nebo zcela vyplnit minerálními vlákny. Opatření pro zlepšení akustických vlastností doporučujeme konzultovat se specialistou na akustiku, který navrhne postup na základě měření nebo na základě vypočteného posouzení konstrukce. Neodbornými úpravami nemusí být dosaženo požadovaného výsledku, nebo může dokonce dojít ke zhoršení stavu. Příkladem nevhodných zásahů může být doplnění stěny kontaktní zateplovacími systémy s tepelným izolantem z pěnového polystyrenu nebo nedodržení zásad pro výplň vzduchových vrstev. Platí, že výplň vzduchové vrstvy by měla být větší nebo menší než polovina původní tloušťky vzduchové vrstvy.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *