Odchylky vzniklé při výstavbě od určení jednotek

N

 

eobsahuje smlouva o výstavbě výslovné ujednání o odchylkách od určení jednotek, považuje se výstavba za řádnou, pokud je odchylka jen nepatrná a dotčený spoluvlastník ji měl a mohl rozumně očekávat. Pokud se nerozhodnou strany, rozhodne soud, jak se důsledky odchylky od určení jednotek vypořádají.

O nepatrných odchylkách soud rozhodne, kdy se jedná o výstavbu řádnou ve smyslu uvedeného ustanovení. Pokud výstavba není řádná, soud nemůže rozhodnout – není o čem, výstavba není dokončena. Žalobu následně podává dotčený vlastník a to ten, kdo se domnívá, že mu tím, že k dohodě o vypořádání odchylek nedošlo, vznikla újma. Žalobu podává proti ostatním spoluvlastníkům. V žaloba se navrhuje, jak má soud rozhodnout, i když tím by soud vázán být neměl.

Ve smlouvě o výstavbě lze dohodnout, co se stane, když skutečně realizovaná výstavba nebude odpovídat přesně plánům. Například si dohodnou, pokud se skutečná výměra jednotek bude odchylovat od určení jednotek ve smlouvě maximálně o 1,2345%, jsou všichni účastníci povinni přistoupit na stejnou procentuální změnu v podílech na společných částech, či naopak, platí podíly ujednané v původní smlouvě nebo se dohodnou jinak.

Může nastat situace, kdy stavebníci tomu věřit nebudou a postup ohledně odchylek nebude předem dohodnut. Pak zákon řeší otázku nepatrných odchylek, ale i otázku větších než nepatrných odchylek. Pak výstavba není řádná a je nutno měnit buď smlouvu nebo opravit stavbu. Za nepatrnou odchylku se může považovat ta, kterou bude akceptovat při kolaudaci stavební úřad bez změny stavebního povolení a stavbu k užívání povolí.

https://www.sprava-nemovitosti-praha.eu/sprava-nemovitosti-praha

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *