Správce

M

 

á-li některý vlastník jednotky na společných částech podíl větší než poloviční, stává se správcem. Pokud se stane, že takový vlastník jednotky není, zvolí vlastníci jednotek správce většinou hlasů. Na návrh některého vlastníka jednotky soud správce odvolá a jmenuje nového správce, zda je pro to důležitý důvod.

Správce se zavazuje, že bude svou funkci vykonávat s nezbytnou loajalitou, s potřebnými znalostmi, pečlivostí a osobně.

Může nastat situace, kdy smlouva o výstavbě či dohoda mezi spoluvlastníky o zrušení a rozdělení spoluvlastnictví či jiná dohoda mezi vlastníky správce určí, ale jiný časem získá podíl na společných částech větší než poloviční. V takovém případě by mělo platit, že správcem je ta osoba, které je určena smlouvou o výstavbě či dohodou o zrušení a rozdělení spoluvlastnictví či dohodou mezi spoluvlastníky. Tento správce nese odpovědnost za správu domu, i když je nově v domě vlastník, který má na společných částech vyšší než poloviční podíl.

Výjimečný případ může nastat pokud by vlastníci jednotek, kde není vlastníka s vlastnickým podílem na společných částech větším než polovičním, správce nezvolili, dům nemá správce. Vlastníci mezi sebou použijí při správě domu pravidla určená v prohlášení, smlouvě o výstavbě nebo obdobném aktu.

Správce může samostatně činit, co je nutné k zachování spravovaného majetku – pokud je určeno něco jiného nepřihlíží se k tomu. To neplatí pro rozhodování o záležitostech, které podle tohoto zákona náleží do působnosti shromáždění.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *