Větrání v bytě – vlhkost, plíseň, okna

Zvyšující se koncentrace oxidu uhličitého se na lidském organismu projevuje příznaky únavy, malátnosti, bolesti hlavy, nevolnosti.

Hlavním zdrojem CO2 v obytných místnostech je sám člověk. Vyšší míra koncentrace oxidu uhličitého tak souvisí s nedostatečným větráním interiéru. Kritickým obdobím jsou především zimní měsíce, kdy je často větrá ní omezováno z důvodu omezení tepelných ztrát. Kritickou místností z hlediska nejvyšší koncentrace oxidu uhličitého je pochopitelně ložnice. Ke zvýšení koncentrace oxidu uhličitého v obytných místnostech přispívá také používání plynových spotřebičů bez odtahu spalin, například sporáky, staré typy lednic, kdy k produkci oxidu uhličitého dochází spalování zemního plynu. Doporučená koncentrace oxidu uhličitého v obytných místnostech je do 1000 ppm.

Hodnocení závažnosti

Toto riziko zdravé jedince přímo neohrožuje na zdraví či životě, může však být rizikem pro nemocné osoby nebo zapříčinit vznik jiného rizika při lidské činnosti v důsledku poklesu soustředěnosti až ztráty vědomí. Rizika lze považovat za středně závažné.

Způsob odstranění

Pro eliminaci uvedených projevuje třeba dodržovat obytných místnostech průměrnou intenzitu větrá ní asi 25 m³ za hodinu na osobu. Toho že ale obtížně dosáhnout, pokud je větrání zajišťováno pouze okny s manuálním otvíráním. Proto je vhodné instalovat do objektu nucené větrá ní vzduchotechniku s rekuperací. Nadlimitní koncentrace CO2 lze hlídat instalací detektoru (hlásiče).

Všem jednotkám, kde poskytujeme správu nemovitosti, jsou zaslány instrukce v rámci správného užívání bytové jednotky.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *