Izolování potrubí a tvarovek

Izolování potrubí a tvarovek FV

Izolování potrubí a tvarovek

1. Proč izolovat vnitřní rozvody vodovodu?

Požadavky na tepelnou izolaci potrubí vodovodu pro studenou vodu, teplou vodu i cirkulační potrubí teplé vody předepisují platné zákony a vyhlášky a doporučují technické normy.
Základní normou v oboru zdravotně technických instalací je národní norma ČSN 75 5409 Vnitřní vodovody. Norma navazuje na ČSN EN 806-1 až 5 a ČSN EN 1717 a řeší problematiku, která není v normách řešená dostatečně. ČSN 75 5409 doporučuje tepelně izolovat všechny potrubí studené pitné vody, kromě potrubí zásobujících pouze odběrné místa požární vody a potrubí uložených v ochranných trubkách. Tepelné izolace potrubí studené vody má při odběru vody omezit zvyšování její teploty a snížit kondenzaci vzdušné vlhkosti na vnějším povrchu potrubí.
V problematice izolací se musíme dále řídit platnou vyhláškou č. 193/2007 Sb. která předepisuje izolovat všechny potrubí teplé vody. Tato vyhláška navazuje na zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií.Protože se jedná o legislativu úspor energií, není zde problematika izolování rozvodů řešena komplexně, ale je řešena pouze část, která ovlivňuje spotřebu energie, tedy rozvody teplé vody a cirkulace. V každém případě je nutné si uvědomit, že při izolaci teplé vody se jedná o požadavek podle zákona!
V roce 2013 byla zavedena technická normalizační informace (TNI) CEN/TR 16355 (TNI) která poskytuje informace a doporučení pro prevenci proti zvyšování koncentrace Legionell ve vnitřních vodovodech pro rozvod vody určené k lidské spotřebě v souladu se sérií norem EN 806. Tato (TNI) by měla být aplikována v souladu s národními předpisy, což je vyhláška 252/2004 Sb. a normou ČSN 75 5409.
Tepelné ztráty izolovaného potrubí je možné stanovit podle ČSN 75 5455.

2. Montáž potrubí vnitřního vodovodu podle ČSN EN 806-4

Povrchy potrubí se nesmí dotýkat stavebních konstrukcí. Vzájemná vzdálenost volně vedených potrubí a vzdálenost volně vedených potrubí od stěn, stropů a jiných konstrukcí musí být taková, aby se izolace potrubí nedotýkala souběžných potrubí a jejich izolací, stěn, stropů a jiných konstrukcí, které neslouží k upevnění potrubí. Souběžná potrubí mají být vedena ve vzájemné vzdálenosti pole TNI CEN/TR 16355 (Doporučení pro prevenci zvyšování koncentrace bakterií rodu Legionella ve vnitřních vodovodech pro rozvod vody určené k lidské spotřebě.).

3. Potrubí studené vody

Potrubí studené vody se izoluje proti tepelným ziskům a zabránění kondenzace na vnějším povrchu. Potrubí studené pitné vody, kromě potrubí zásobující pouze odběrní místa požární vody a potrubí složeného v ochranné trubce, musí být tepelně izolováno. Izolují se trubky, tvarovky, případně i armatury. nástěnné tvarovky izolovány být nemusí. Nejmenší tloušťky izolace studené vody jsou v tabulce 1 podle ČSN 75 5409.
V případě přihřívání potrubí elektrickým topným kabelem (při nebezpečí zamrznutí vody) se tloušťka tepelné izolace volí tak, aby výkon toplného kabelu byl roven nebo větší než tepelné ztráty izolovaného potrubí a podle doporučení výrobce tepelné izolace a otopného kabelu.
Potrubí uložené v ochranné trubce nevyžaduje ochranu proti kondenzaci.

 

3.1 Izolace potrubí studené vody

1) V místech křížení jiných potrubí nebo v místech prostupu potrubí stavebními konstrukcemi smí být tloušťka tepelné izolace zmenšena až na 4 mm.
2) ʎɵ je součinitel tepelné vodivosti materiálu tepelné izolace. Při ʎɵ > 0,04 W/(m/K) musí být tloušťka tepelné izolace větší, než je uvedeno v tabulce 1.
3) Potrubí teplé vody bez cirkulace se nepovažuje za zdroj tepla, který by mohl způsobit ohřátí vody v potrubí studené vody vedeném ve společných prostorech s potrubím teplé vody.

4. Potrubí teplé vody a cirkulace

(Izolace potrubí podle ČSN 75 5409)
Potrubí teplé vody s cirkulací a cirkulační potrubí musí být tepelně izolováno. Izolují se trubky, tvarovky, případně i armatury. Požadavky na tepelnou izolaci jsou uvedeny ve vyhlášce č. 193/2007 Sb. a TNI CEN/TR 16355.

4.1 Izolace potrubí teplé vody a cirkulace

(tepelná izolace zařízení pro rozvod tepelné energie a vnitřní rozvod tepelné energie pro vytápění a technologické účely a pro rozvod teplé užitkové vody podle vyhlášky č. 193/2007 § 5)
1. Část tepelné sítě, kterou prochází teplonosná látka o teplotě vyšší než 40° C, se vybaví tepelnou izolací. Pokud je třeba zajistit vychlazení kondenzátu pod určenou teplotu, izolace se neinstaluje na kondenzátní potrubí a nádrže.
2. Tepelná izolace se chrání před mechanickým poškozením. Vnější povrch izolovaného potrubí se upraví tak, aby byl odolný vůči vnějšímu prostředí a slunečnímu záření. Zvlhnutí tepelné izolace se brání opatřením k ochraně před atmosférickou vlhkostí, u bezkanálového provedení před zemní vlhkostí, při vedení v kanálech před vnikáním podzemní a povrchové vody.
3. Tepelná izolace u vnitřních rozvodů s teplonosnou látkou do 110° C se navrhuje tak, že její povrchová teplota je o méně než 20 K vyšší oproti teplotě okolí a u vnitřních rozvodů s teplonosnou látkou nad 110°C o méně než 25 K oproti teplotě okolí, není-li projektem na základě technicko – ekonomického výpočtu stanoveno jinak.
4. Na všech vnitřních rozvodech se instaluje tepelná izolace, pokud nejsou určeny k vytápění nebo temperování okolního prostoru.
5. Izolace armatur a přírub se provádí jako snímatelná. Izolace se nepožaduje u armatur, kde by to ohrožovalo jejich funkci nebo podstatně ztěžovalo manipulaci s nimi, zejména u pojistných ventilů a odvaděčů kondenzátu.
6. Minimální tloušťka tepelné izolace armatur se volí stejná jako u potrubí téže jmenovité světlosti.
7. Při výpočtu tepelných ztrát rozvodů se tepelné ztráty armaturami, uložením a kompenzátory násobí opravným součinitelem na délku potrubí.
8. Pro tepelné izolace rozvodů se použije materiál mající součinitel tepelné vodivosti „lambda“ u rozvodů menší nebo roven 0,045W/m.kK a u vnitřních rozvodů menší nebo roven 0,040W/m.K (hodnoty „lambda“ udávány pro 0°C), pokud to nevylučují bezpečnostně technické požadavky.
9. Tloušťka tepelné izolace u vnitřních rozvodů do DN 20 se volí ≥ 20 mm; u DN 20 až DN 35 se volí ≥ 30 mm; u DN 40 až DN 100 se volí ≥ DN; nad DN 100 se volí ≥ 100 mm. U vnitřních rozvodů plastových a měděných potrubí se tloušťka tepelné izolace volí podle vnějšího průměru potrubí nejbližšího vnějšímu průměru potrubí řady DN (Viz.tabulky Tab. A až Tab. F). U rozvodů se tloušťka tepelné izolace stanoví optimalizačním výpočtem.
10. Pro potrubí vedené ve zdi, při průchodu potrubí stropem, křížení potrubí, ve spojovacích místech, u centrálního rozdělovače a u přípojek k otopným tělesům, které nejsou delší než 8 m, se volí poloviční tloušťka tepelné izolace uvedená v ustanovení odstavce 9. Viz. tabulky Tab. A až Tab. F.
11. Pro potrubí vedené ve zdi, při průchodu potrubí stropem, křížení potrubí, ve spojovacích místech u centrálního rozdělovače a u přípojek k otopným tělesům, které nejsou delší než 8 m, se volí poloviční tloušťka tepelné izolace uvedena v předešlém odstavci (9).
12. Při nižších hodnotách ʎ, než je uvedeno v ustanovení odstavce 8, se minimální tloušťka tepelné izolace (de – d)/2 stanoví výpočtem tak, aby součinitel prostupu tepla vztažený na jednotku délky potrubí k byl menší nebo roven 0,35 W/m.K. Výpočet se provede podle vztahu uvedeného v příloze č.3. vyhlášky č. 193/2007.

Při kontrolách objektu, kde poskytujeme správu nemovitosti, provádíme kontrolu i těchto prvků.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *